Program studiów

Wybrane zajęcia kierunkowe: 

  • Podstawy żywienia człowieka 

  • Edukacja żywieniowa 

  • Żywienie człowieka zdrowego i chorego 

  • Alergie i nietolerancje pokarmowe 

  • Diety niekonwencjonalne 

  • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności 

  • Technologia żywności i potraw 

  • Fizjologia człowieka 

  • Anatomia człowieka 

  • Podstawy chemii 

  • Chemia żywności 

  • Biochemia ogólna i żywności 

  • Podstawy genetyki człowieka 

  • Mikrobiologia ogólna i żywności 

  • Parazytologia 

  • Psychologia ogólna 

  • Umiejętności akademickie 

  • Pierwsza pomoc przedmedyczna 

  • Warsztaty komunikacji interpersonalnej 

  • Szkolenie wstępne z zakresu BHP 

  • Edukacja zdrowotna w promocji zdrowia 

  • Podstawy dietetyki ogólnej 

  • Dietetyka pediatryczna 

  • Kliniczny zarys chorób 

  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa 

  • Społeczno-kulturowe konteksty odżywiania 

  • Dietetyka geriatryczna 

  • Prawo i polityka społeczna w ochronie zdrowia 

  • Analiza i ocena jakości żywności 

  • Ogólna technologia żywności i projektowanie produktów spożywczych 

  • Towaroznawstwo 

  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka 

  • Organizacja pracy dietetyka 

  • Psychologia kliniczna 

  • Psychologia osobowości i motywacji 

  • Psychologia zdrowia