Co zyskujesz, studiując Dietetykę z promocją zdrowia na Uniwersytecie Dolnośląskim DSW?
- Zdobędziesz wiedzę teoretyczną i praktyczną, zarówno z zakresu optymalizacji stanu zdrowia, jak i wspomagania leczenia schorzeń powstałych w wyniku nieprawidłowego żywienia. Poznasz zasady żywienia obowiązujące w określonych jednostkach chorobowych oraz różnice w żywieniu dzieci i osób dorosłych.
- Jako student dietetyki będziesz miał dostęp do nowoczesnej platformy edukacyjnej, przeznaczonej do układania jadłospisów.
- Dzięki umiejętności posługiwania się sprzętem i oprogramowaniem wykorzystywanym w poradnictwie dietetycznym będziesz w stanie efektywnie przeprowadzać analizę składu ciała pacjenta.
- Nauczysz się jak planować, organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych.
- Zdobędziesz umiejętność prowadzenia indywidualnego poradnictwa dietetycznego i organizowania działań edukacyjnych związanych z promowaniem zdrowego stylu życia.
- Zdobędziesz wiedzę dotyczącą składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także wiedzę dot. biochemicznych i chemicznych reakcji zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
- Poznasz techniki oznaczania wybranych składników chemicznych i cech jakościowych żywności przy użyciu odpowiedniej aparatury.
- Spotkasz praktyków - zajęcia prowadzą specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych: dietetycy, technolodzy żywności, doradcy żywieniowi i opiekunowie, zajmujących się zawodowo żywieniem dzieci, a także psycholodzy, sportowcy i trenerzy.
Po studiach możesz pracować jako:
- dietetyk we własnym gabinecie,
- dietetyk w placówkach ochrony zdrowia, takich jak: szpitale, sanatoria, domy wczasowe, domy pomocy społecznej, poradnie dietetyczne,
- doradca żywieniowy w placówkach oświatowo-wychowawczych (przedszkolach, domach dziecka, stołówkach szkolnych),
- specjalista dietetyk w firmach cateringowych, klinikach anti- age, ośrodkach typu wellness i spa, klubach fitness, ośrodkach przygotowujących sportowców do udziału w zawodach oraz innych instytucjach zajmujących się problematyką żywieniową,
- specjalista w firmach zajmujących się badaniami i produkcją suplementów diety
- specjalista w zakładach produkujących żywność
- promotor zdrowego stylu życia.
Kluczowe cechy kierunku:
- Zajęcia w specjalistycznych pracowniach i laboratoriach
- Stały dostęp do programów i aplikacji dietetycznych
- Zajęcia praktyczne w placówkach ochrony zdrowia i poradniach
Ciekawe informacje o kierunku:
- Wzrastająca w naszym społeczeństwie świadomość znaczenia zdrowego trybu życia oraz zdrowej i zbilansowanej diety dla naszej kondycji psychofizycznej, a z drugiej strony niepokojąco rosnące wskaźniki dotyczące otyłości i chorób z nią związanych sprawiają, że zapotrzebowanie na zawód dietetyka przygotowanego do holistycznego wsparcia będzie wzrastało.
- Z tego względu pojawia się konieczność kształcenia na poziomie studiów wyższych wykwalifikowanych specjalistów do spraw żywienia, mogących wchodzić w skład zespołów terapeutycznych uczestniczących w procesie leczenia pacjenta.
Dowiedz się, dlaczego warto wybrać kierunek dietetyka i promocja zdrowia na naszej uczelni. O szczegółach opowiada managerka kierunku - Joanna Mulik- Buczma oraz jej studenci.
Posłuchaj co mówi o dietetyce i promocji zdrowia menedżerka kierunku.
Posłuchaj wrażeń Kuby ze studiów na kierunku dietetyka i promocja zdrowia.
Nie czekaj, załóż Konto Kandydata i zapisz się online na studia.
Zapisując się do 2 stycznia zyskujesz:
● 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego,
● dodatkowo zwolniony jesteś z opłaty wpisowej.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 460 zł
Jeśli jesteś naszym absolwentem, zyskasz jeszcze więcej:
● Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie również rozliczana na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego,
● dodatkowo zwolniony jesteś z opłaty wpisowej.
Czego się nauczysz?
Zobacz specjalności na tym kierunku
Program studiów
- Podstawy żywienia człowieka
- Edukacja żywieniowa
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Diety niekonwencjonalne
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Technologia żywności i potraw
Podstawowe:
- Fizjologia człowieka
- Anatomia człowieka
- Podstawy chemii
- Chemia żywności
- Biochemia ogólna i żywności
- Podstawy genetyki człowieka
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Parazytologia
- Psychologia ogólna
- Umiejętności akademickie
- Pierwsza pomoc przedmedyczna
- Warsztaty komunikacji interpersonalnej
- Szkolenie wstępne z zakresu BHP
Kierunkowe:
- Edukacja zdrowotna w promocji zdrowia
- Podstawy żywienia człowieka
- Podstawy dietetyki ogólnej
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego
- Dietetyka pediatryczna
- Kliniczny zarys chorób
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
- Edukacja żywieniowa
- Społeczno-kulturowe konteksty odżywiania
- Dietetyka geriatryczna
- Prawo i polityka społeczna w ochronie zdrowia
- Analiza i ocena jakości żywności
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Ogólna technologia żywności i projektowanie produktów spożywczych
- Technologia żywności i potraw
- Towaroznawstwo
- Diety niekonwencjonalne
- Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
- Organizacja pracy dietetyka
- Psychologia kliniczna
- Psychologia osobowości i motywacji
- Psychologia zdrowia