Co zyskujesz, studiując Dietetykę z promocją zdrowia na Uniwersytecie Dolnośląskim DSW?

- Zdobędziesz wiedzę teoretyczną i praktyczną, zarówno z zakresu optymalizacji stanu zdrowia, jak i wspomagania leczenia schorzeń powstałych w wyniku nieprawidłowego żywienia. Poznasz zasady żywienia obowiązujące w określonych jednostkach chorobowych oraz różnice w żywieniu dzieci i osób dorosłych.
- Jako student dietetyki będziesz miał dostęp do nowoczesnej platformy edukacyjnej, przeznaczonej do układania jadłospisów.
- Dzięki umiejętności posługiwania się sprzętem i oprogramowaniem wykorzystywanym w poradnictwie dietetycznym będziesz w stanie efektywnie przeprowadzać analizę składu ciała pacjenta.
- Nauczysz się jak planować, organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych.

- Zdobędziesz umiejętność prowadzenia indywidualnego poradnictwa dietetycznego i organizowania działań edukacyjnych związanych z promowaniem zdrowego stylu życia.
- Zdobędziesz wiedzę dotyczącą składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także wiedzę dot. biochemicznych i chemicznych reakcji zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
- Poznasz techniki oznaczania wybranych składników chemicznych i cech jakościowych żywności przy użyciu odpowiedniej aparatury.
- Spotkasz praktyków - zajęcia prowadzą specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych: dietetycy, technolodzy żywności, doradcy żywieniowi i opiekunowie, zajmujących się zawodowo żywieniem dzieci, a także psycholodzy, sportowcy i trenerzy.

Po studiach możesz pracować jako:
- dietetyk we własnym gabinecie,
- dietetyk w placówkach ochrony zdrowia, takich jak: szpitale, sanatoria, domy wczasowe, domy pomocy społecznej, poradnie dietetyczne,
- doradca żywieniowy w placówkach oświatowo-wychowawczych (przedszkolach, domach dziecka, stołówkach szkolnych),
- specjalista dietetyk w firmach cateringowych, klinikach anti- age, ośrodkach typu wellness i spa, klubach fitness, ośrodkach przygotowujących sportowców do udziału w zawodach oraz innych instytucjach zajmujących się problematyką żywieniową,
- specjalista w firmach zajmujących się badaniami i produkcją suplementów diety
- specjalista w zakładach produkujących żywność
- promotor zdrowego stylu życia.

Kluczowe cechy kierunku:
- Zajęcia w specjalistycznych pracowniach i laboratoriach
- Stały dostęp do programów i aplikacji dietetycznych
- Zajęcia praktyczne w placówkach ochrony zdrowia i poradniach

Ciekawe informacje o kierunku:
- Wzrastająca w naszym społeczeństwie świadomość znaczenia zdrowego trybu życia oraz zdrowej i zbilansowanej diety dla naszej kondycji psychofizycznej, a z drugiej strony niepokojąco rosnące wskaźniki dotyczące otyłości i chorób z nią związanych sprawiają, że zapotrzebowanie na zawód dietetyka przygotowanego do holistycznego wsparcia będzie wzrastało.
- Z tego względu pojawia się konieczność kształcenia na poziomie studiów wyższych wykwalifikowanych specjalistów do spraw żywienia, mogących wchodzić w skład zespołów terapeutycznych uczestniczących w procesie leczenia pacjenta.
Dowiedz się, dlaczego warto wybrać kierunek dietetyka i promocja zdrowia na naszej uczelni. O szczegółach opowiada managerka kierunku - Joanna Mulik- Buczma oraz jej studenci.
Posłuchaj co mówi o dietetyce i promocji zdrowia menedżerka kierunku.
Posłuchaj wrażeń Kuby ze studiów na kierunku dietetyka i promocja zdrowia.
Czego się nauczysz?

Zobacz specjalności na tym kierunku
Program studiów
Wybrane zajęcia kierunkowe:
-
Podstawy żywienia człowieka
-
Edukacja żywieniowa
-
Żywienie człowieka zdrowego i chorego
-
Alergie i nietolerancje pokarmowe
-
Diety niekonwencjonalne
-
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
-
Technologia żywności i potraw
-
Fizjologia człowieka
-
Anatomia człowieka
-
Podstawy chemii
-
Chemia żywności
-
Biochemia ogólna i żywności
-
Podstawy genetyki człowieka
-
Mikrobiologia ogólna i żywności
-
Parazytologia
-
Psychologia ogólna
-
Umiejętności akademickie
-
Pierwsza pomoc przedmedyczna
-
Warsztaty komunikacji interpersonalnej
-
Szkolenie wstępne z zakresu BHP
-
Edukacja zdrowotna w promocji zdrowia
-
Podstawy dietetyki ogólnej
-
Dietetyka pediatryczna
-
Kliniczny zarys chorób
-
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
-
Społeczno-kulturowe konteksty odżywiania
-
Dietetyka geriatryczna
-
Prawo i polityka społeczna w ochronie zdrowia
-
Analiza i ocena jakości żywności
-
Ogólna technologia żywności i projektowanie produktów spożywczych
-
Towaroznawstwo
-
Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
-
Organizacja pracy dietetyka
-
Psychologia kliniczna
-
Psychologia osobowości i motywacji
-
Psychologia zdrowia