Co zyskujesz, studiując Dietetykę z promocją zdrowia na Uniwersytecie Dolnośląskim DSW?

  • Zdobędziesz wiedzę teoretyczną i praktyczną, zarówno z zakresu optymalizacji stanu zdrowia, jak i wspomagania leczenia schorzeń powstałych w wyniku nieprawidłowego żywienia. Poznasz zasady żywienia obowiązujące w określonych jednostkach chorobowych oraz różnice w żywieniu dzieci i osób dorosłych. 
  • Jako student dietetyki będziesz miał dostęp do nowoczesnej platformy edukacyjnej, przeznaczonej do układania jadłospisów.
  • Dzięki umiejętności posługiwania się sprzętem i oprogramowaniem wykorzystywanym w poradnictwie dietetycznym będziesz w stanie efektywnie przeprowadzać analizę składu ciała pacjenta.
  • Nauczysz się jak planować, organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych.
  • Zdobędziesz umiejętność prowadzenia indywidualnego poradnictwa dietetycznego i organizowania działań edukacyjnych  związanych z promowaniem zdrowego stylu życia.
  • Zdobędziesz wiedzę dotyczącą składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także  wiedzę dot. biochemicznych i chemicznych reakcji zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. 
  • Poznasz techniki oznaczania wybranych składników chemicznych i cech jakościowych żywności przy użyciu odpowiedniej aparatury. 
  • Spotkasz praktyków - zajęcia prowadzą specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych: dietetycy, technolodzy żywności, doradcy żywieniowi i opiekunowie, zajmujących się zawodowo żywieniem dzieci, a także psycholodzy, sportowcy i trenerzy.

Po studiach możesz pracować jako:

  • dietetyk we własnym gabinecie,
  • dietetyk  w placówkach ochrony zdrowia, takich jak: szpitale, sanatoria, domy wczasowe, domy pomocy społecznej, poradnie dietetyczne,
  • doradca  żywieniowy w placówkach oświatowo-wychowawczych  (przedszkolach, domach dziecka, stołówkach szkolnych),
  • specjalista dietetyk w  firmach cateringowych, klinikach anti- age, ośrodkach typu wellness i spa, klubach fitness, ośrodkach przygotowujących sportowców do udziału w zawodach oraz innych instytucjach zajmujących się problematyką żywieniową,
  • specjalista w firmach zajmujących się badaniami i produkcją suplementów diety
  • specjalista w zakładach produkujących  żywność
  • promotor zdrowego stylu życia.

Kluczowe cechy kierunku: 

 

  • Zajęcia w specjalistycznych pracowniach i laboratoriach
  • Stały dostęp do programów i aplikacji dietetycznych
  • Zajęcia praktyczne w placówkach ochrony zdrowia i poradniach

Ciekawe informacje o kierunku: 

 

  • Wzrastająca w naszym społeczeństwie świadomość znaczenia zdrowego trybu życia oraz zdrowej i zbilansowanej diety dla naszej kondycji psychofizycznej, a z drugiej strony niepokojąco rosnące wskaźniki dotyczące otyłości i chorób z nią związanych sprawiają, że zapotrzebowanie na zawód dietetyka przygotowanego do holistycznego wsparcia będzie wzrastało.
  • Z tego względu pojawia się konieczność kształcenia na poziomie studiów wyższych wykwalifikowanych specjalistów do spraw żywienia, mogących wchodzić w skład zespołów terapeutycznych uczestniczących w procesie leczenia pacjenta. 

Dowiedz się, dlaczego warto wybrać kierunek dietetyka i promocja zdrowia na naszej uczelni. O szczegółach opowiada managerka kierunku - Joanna Mulik- Buczma oraz jej studenci.

Posłuchaj co mówi o dietetyce i promocji zdrowia menedżerka kierunku. 

Posłuchaj wrażeń Kuby ze studiów na kierunku dietetyka i promocja zdrowia.

Studia z zakresu dietetyki umożliwiają zdobycie zawodu, który daje dużo satysfakcji, zwłaszcza wtedy, gdy ma się świadomość, że dzięki zmianie nawyków żywieniowych, czyjeś życie staje lepsze i pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem. 
Zawód Dietetyka jest nie tylko interesujący, ale również przyszłościowy.  Obecnie obserwuje się wzrost liczby osób wymagających pomocy w zakresie prawidłowego odżywiania.  
Otyłość jest  jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku stanowiąc globalny problem, nie tylko estetyczny, ale przede wszystkim  zdrowotny. Niestety dotyczy ona już nie tylko dorosłych, ale także dzieci i młodzieży.  
Nieprawidłowy sposób odżywiania oraz siedzący tryb życia mogą doprowadzić do wielu schorzeń, takich jak: choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, depresja czy nowotwory.
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że odpowiednie żywienie  może pomagać w zwalczaniu różnego rodzaju chorób i przedłużać życie, a najnowsze odkrycia naukowe w pełni to potwierdzają. 
Nie ma jednego uniwersalnego sposobu odżywiania, który byłby idealny dla każdego. Kluczem do sukcesu jest indywidualizacja i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych oraz spotkanie z profesjonalnym, wykształconym dietetykiem, który dobierze najkorzystniejsze zalecenia dla konkretnej osoby.  
Studenci kierunku Dietetyka i promocja zdrowia uzyskają wiedzę nie tylko z zakresu dietetyki, promocji zdrowia, czy technologii żywienia, ale również takich przedmiotów jak: psychologia ogólna, psychologia motywacji,  warsztaty komunikacji interpersonalnej . Dzięki temu przyszli Dietetycy będą mogli wykorzystać wiedzę psychologiczną w swojej praktyce, co zwiększy skuteczność i komfort ich pracy.  
 

mgr Joanna Mulik- Buczma

Menedżerka kierunku dietetyka i promocja zdrowia

Studiuje na kierunku dietetyka i promocja zdrowia na Uniwersytecie Dolnośląskim DSW. To co mi się najbardziej podoba na uczelni, to duża ilość zajęć praktycznych, dzięki czemu w łatwiejszy sposób przyswajamy sobie wiedzę teoretyczną. Takie zajęcia to m.in. przygotowywanie potraw, tworzenie spersonalizowanych jadłospisów czy przeprowadzenie analizy składu ciała. Dodatkowo mamy możliwość wybrania jednej z kilku specjalności, takich jak na przykład psychodietetyka czy dietetyka sportowa. Uważam, że taka forma pozwala nam na naukę w dziedzinie dietetyki, która nas najbardziej interesuje.

Kuba Domagalski

Student na kierunku dietetyka i promocja zdrowia

Właśnie skończyłam I rok dietetyki. Zdecydowałam się na ten kierunek, ponieważ od zawsze interesowałam się zdrowym trybem życia. Postanowiłam rozwijać się w tym kierunku i przy okazji zdobyć odpowiednie kwalifikacje. Na uczelni najbardziej podoba mi się stały kontakt z wykładowcami, z którymi zawsze można porozmawiać i sięgnąć po poradę. Zajęcia są zawsze prowadzone w ciekawy, angażujący studenta sposób. Na wykładach możemy poznać teorię, którą później wykorzystujemy właśnie na ćwiczeniach. Pracownicy z dziekanatu, również są bardzo pomocni. Można zawsze zgłosić się z problemem lub w przypadku jakichkolwiek wątpliwości do dziekanatu. Pracownicy jeżeli tylko będą w stanie, to pomogą.

Zuzanna Szewczyk

studentka

Czego się nauczysz?

Zrozumiesz zasady żywienia w jednostkach chorobowych, poznając różnice między żywieniem dzieci i dorosłych oraz sposoby wspomagania leczenia dietą.
Nauczysz się efektywnie analizować skład ciała pacjenta, korzystając z nowoczesnego sprzętu i oprogramowania wykorzystywanego w poradnictwie dietetycznym.
Opanujesz techniki projektowania spersonalizowanych jadłospisów, dzięki dostępowi do nowoczesnych platform edukacyjnych wspierających planowanie żywienia.
Poznasz skład chemiczny i biochemiczny żywności, co pozwoli Ci analizować wpływ dodatków i procesów przetwarzania na jakość i bezpieczeństwo produktów.
Nauczysz się, jak organizować żywienie osób zdrowych i chorych, zdobywając praktyczne umiejętności prowadzenia działań edukacyjnych i poradnictwa dietetycznego.
Zdobędziesz wiedzę w zakresie technologii żywności i bezpieczeństwa, ucząc się oznaczania składników chemicznych i oceny jakości żywności za pomocą specjalistycznej aparatury.

Zobacz specjalności na tym kierunku

Specjalności:
Dietetyka kliniczna
Stacjonarne Niestacjonarne Nowość Od marca
od 518 zł 552 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 552 zł
Dietetyka medyczna
Stacjonarne Niestacjonarne Nowość
Dietetyka w sportowa
Stacjonarne Niestacjonarne
od 518 zł 552 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 552 zł
od 518 zł 552 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 552 zł

Program studiów

Wybrane zajęcia kierunkowe: 

  • Podstawy żywienia człowieka 

  • Edukacja żywieniowa 

  • Żywienie człowieka zdrowego i chorego 

  • Alergie i nietolerancje pokarmowe 

  • Diety niekonwencjonalne 

  • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności 

  • Technologia żywności i potraw 

  • Fizjologia człowieka 

  • Anatomia człowieka 

  • Podstawy chemii 

  • Chemia żywności 

  • Biochemia ogólna i żywności 

  • Podstawy genetyki człowieka 

  • Mikrobiologia ogólna i żywności 

  • Parazytologia 

  • Psychologia ogólna 

  • Umiejętności akademickie 

  • Pierwsza pomoc przedmedyczna 

  • Warsztaty komunikacji interpersonalnej 

  • Szkolenie wstępne z zakresu BHP 

  • Edukacja zdrowotna w promocji zdrowia 

  • Podstawy dietetyki ogólnej 

  • Dietetyka pediatryczna 

  • Kliniczny zarys chorób 

  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa 

  • Społeczno-kulturowe konteksty odżywiania 

  • Dietetyka geriatryczna 

  • Prawo i polityka społeczna w ochronie zdrowia 

  • Analiza i ocena jakości żywności 

  • Ogólna technologia żywności i projektowanie produktów spożywczych 

  • Towaroznawstwo 

  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka 

  • Organizacja pracy dietetyka 

  • Psychologia kliniczna 

  • Psychologia osobowości i motywacji 

  • Psychologia zdrowia 


 

Zobacz program studiów

Wykładowcy

mgr inż. Joanna Mulik-Buczma

Technolog Żywności i Żywienia Człowieka, Psychodietetyk, Pedagog, Trener Personalny.

Właścicielka poradni psychodietetycznej Dobry Nawyk.

Absolwentka studiów I i II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka....

mgr inż. Marta Tarasiewicz

Absolwentka kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka I i II stopień na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz studiów podyplomowych z Dietetyki realizowanych w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia. Dodatkowo ukończyła również kurs zawodowy w AP Edukacji jako...

dr Justyna Rewak-Soroczyńska

Absolwentka studiów I stopnia na kierunku Kosmetologia oraz studiów II stopnia na kierunkach Kosmetologia oraz Mikrobiologia. Ukończyła kształcenie we Wrocławskiej Szkole Doktorskiej Instytutów Polskiej Akademii Nauk składając rozprawę doktorską w dyscyplinie nauk biologicznych....

dr n. med. Anna Felińczak

Dr n. med. Anna Felińczak absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu kierunek pielęgniarstwa, ,  Uniwersytetu Przyrodniczego- kierunek Żywienie człowieka oraz  Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi  kierunek Dietetyka kliniczna. Tytuł dr n. med. w...

dr inż. Jacqueline Rowiecka

Doktor nauk w dyscyplinie ekonomii i finansów, technologii żywności i żywienia, dietetyk kliniczny, psychodietetyk, technolog żywności i żywienia człowieka, psycholog biznesu. Metodyk Kids’ Skills- Dam radę! I I’m proud of You- Jestem z Ciebie dumny! jak również Terapii...

dr hab. n. społ. Małgorzata Synowiec-Piłat

dr hab. n. społ. Małgorzata Synowiec-Piłat

Socjolog, specjalizuje się w socjologii zdrowia i medycyny oraz promocji zdrowia. Absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego – kierunek socjologia. Doktorat z nauk humanistycznych w zakresie socjologii obroniła na Wydziale Filozofii i Socjologii...

dr Aleksander Korchut

Doktor w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu, w dyscyplinie nauki o zdrowiu. Magister psychologii: specjalność psychologia kliniczna. Prowadząc praktykę zajmował się orzecznictwem psychologicznym w zawodach trudnych i niebezpiecznych. W swojej pracy naukowej koncertuje się między...

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
Hand icon

Zainteresował Cię kierunek?
Zrób kolejny krok i zacznij studia na Uniwersytecie Dolnośląskim DSW we Wrocławiu.

Zapisz się online
Pobierz stronę do PDF